Tel.

507 180 155

Tel.

507 180 155

Publikacja na portalu Architektura i Biznes

 

Artykuł opublikowany na łamach portalu Architektura I Biznes

Nowoczesna bryła z dużymi przeszkleniami zlokalizowana jest w okolicy lasów, łąk i sadów. Od pierwszej wizyty na budowie, architektka ALEKSANDRA WACHOWICZ, wiedziała, że wśród tak urokliwej okolicy najlepiej sprawdzi się neutralna paleta barw kolorów ziemi. Są one znakiem rozpoznawczym projektów tej pracowni.

 

Na strefę dzienną składa się kuchnia z jadalnią, salon oraz widoczna z niego klatka schodowa. W salonie zastosowano deskę dębową wpadającą w stonowany, lekko szary odcień. Ściany oraz sufity zdobią ramki dające efekt sztukateryjnej elegancji. Sufity z kolei zostały przełamane kontrastującym, nowoczesnym oświetleniem szynowym. Ich wypoziomowanie pozwoliło ukryć instalację rekuperacji. W całym domu zastosowano również wpuszczane w ściany listwy przypodłogowe.

Strefa dzienna w stylu współczesnej klasyki

Na ścianach i frontach kuchennych oraz frontach szaf użyto koloru GREIGE. Jest to połączenie dwóch kolorów – jasnego szarego (ang. grey) oraz beżowego (ang. beige). Obok koloru taupe, według architektów PRACOWNI ALEKSANDRY WACHOWICZ, jest on jednym z najbardziej eleganckich kolorów do wnętrz. W centrum kuchni zaplanowano WYSPĘ podświetloną za pomocą LED. Przepiękny blat został wykonany z kwarcytu naturalnego. W wyspie zabudowana została szeroka płyta indukcyjna z zintegrowanym OKAPEM. Przedłużenie wyspy to fornirowany blat wysunięty aż do jadalni z widokiem na salon. Dzięki temu mieszkańcy mogą pozostać w stałym kontakcie. Wysoka zabudowa kuchni ukrywa przejście do SPIŻARNI. Na podłodze zastosowano wielkoformatowe spieki kwarcowe w odcieniach szarości lekko przełamujących beże. W jadalni znajdziemy stół z blatem ze spieku kwarcowego na antracytowych, metalowych nogach. Obok mamy podświetlaną, przeszkloną witrynę w szampańskich kolorach. Przeszklenie idealnie przełamuje zamknięte, wysokie fronty kuchni i szafy, pomiędzy którymi zbudowano witrynę. W salonie rzuca się w oczy ŚCIANA Z TV do zaprojektowania której użyto spieków kwarcowych. Za wygodną KANAPĄ znajduje się duże okno z wyjściem na TARAS. Przed nim znajdują się podłogowe gniazda sieciowe umożliwiające podłączenie telewizora umieszczonego na specjalnym stojaku. Dzięki takiemu rozwiązaniu salon ma kilka funkcji. Kanapę można przestawić plecami do ściany telewizyjnej i oglądać TV z widokiem na przepiękną okolicę bądź skupić się na samym widoku.

Greige obok koloru taupe, według architektów PRACOWNI ALEKSANDRY WACHOWICZ jest jednym z najbardziej eleganckich kolorów do wnętrz.

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Tutaj cały artykuł. Tutaj link do wszystkich zdjęć projektu. PROJEKT: ALEKSANDRA WACHOWICZ